Populariteten runt idéen exploderade i samband med Kickstarter som framför allt fokuserar på projekt med inriktning mot spel och teknologi slog igenom och blev ett världsfenomen.

Crowdfunding fastighetsprojekt

Så hur fungerar crowdfunding av ett fastighetsprojekt? De flesta crowdfunding-plattformar får in företag som vill finansiera ett projekt men saknar kapitalet till att göra det. Det som är unikt med fastighetsprojekten är att företagen som söker finansiering erbjuds ett lån som finansieras via crowdfunding. På plattformar som till exempel Kickstarter så betalar investerarna vanligtvis för en specifik tjänst eller produkt som de får tillgång till om projektet lyckas.

Crowdfunding Sverige

Inom Sverige finns det flera olika företag som valt att fokusera på crowdfunding som en affärsmodell. Majoriteten fokuserar på att erbjuda företagslån som finansieras genom crowdfunding. Några av företagen som är aktiva inom Sverige kan du se här nedanför. Målet för många av företagen är att erbjuda en tjänst som kan konkurrera med bankerna och erbjuda lån som företagen inte kan få någon annanstans.

  • Kameo
  • Tessin
  • Toborrow
  • Invesdor
  • Savelend
  • Lendify
  • Trine
  • Via Invest

Flippin’ Burgers är ett företag som många känner till. Det du kanske inte visste var att Jon Widegren tog hjälp av crowdfunding för att finansiera sin idé. I klippet kan du höra om hans syn på crowdfunding och hur det hjälpte hans idé att växa fram till ett framgångsrikt koncept.

Olika typer av Crowdfunding-investering

Som investerare genom crowdfunding kommer du få olika resultat beroende på projektet. I de mer traditionella projekten så fick du oftast en produkt om projektet var lyckat som till exempel ett brädspel, hörlurar eller köksredskap. Om du i stället investerat i crowdfunding-projekt som riktar sig mot fastighetslån kommer du få återbäring när företaget betalar in ränta eller amortering på lånet och på så vis tjäna pengar på din crowdfunding-investering om projektet är lyckat.

Risken med Crowdfunding-lån

Risken med ett crowdfunding-lån är att företagets projekt inte lyckas eller att de inte kan betala tillbaka lånet. I värsta fall betyder det att du inte kommer tjäna något på din investering eller rent av förlora hela summan du investerat. Därför är det alltid väldigt viktigt att du lägger tid på att läsa om fastigheterna du överväger att investera i, även om alla företagen kvalitetssäkras innan deras lån godkänds så finns det alltid andra faktorer som kan påverka deras byggplaner.