Jämför hemförsäkring för bostadsrätt

Jämför hemförsäkring för bostadsrätt innan du väljer att teckna. Här ser du en jämförelse av grundförsäkringar hos några olika svenska försäkringsbolag.

WaterCircles Moderna ICA Trygg-Hansa Hedvig Swedbank
Egendomsskydd
Bostadsrättstillägg
Flyttskydd Ingår i HemPLUS
Reseskydd
Överfallsskydd
ID-skydd - -
Webbrensning - - - - -
Privatansvar
Rättsskydd -
Krishjälp -
Allrisk lösöre Ingår i Superhem Ingår i M & L Tillägg Ingår i HemPLUS
Nyvärde elektronik Ingår i Superhem Ingår i L Ingår i Hem Plus - - Ingår i HemPLUS
Utökat reseskydd Ingår i Superhem Ingår i M & L Ingår i Rese Plus Tillägg Ingår i HemPLUS
Förlängt reseskydd Tillägg - - - - -
Golf Tillägg - - - - -
Fritidsolycksfall Tillägg - - - - -
Småbåt Tillägg - - Tillägg - Tillägg
Läs mer & få pris Läs mer & få pris Läs mer & få pris Läs mer & få pris Läs mer & få pris Läs mer & få pris

Konsumenternas.se jämför försäkringar hos de största försäkringsbolagen.

Måste man ha hemförsäkring i bostadsrätt?

Du som bor i en bostadsrätt behöver enligt svensk lag inte ha en hemförsäkring, men bör ha en. Den täcker dina ägodelar (också kallat lösöre) och ger även ersättning vid exempelvis sjukdom utomlands.

Till skillnad från hemförsäkring i hyresrätt, får du inte ersättning för skador som sker på själva bostaden, såsom skador på exempelvis väggar och golv, om du bor i en bostadsrätt. Hemförsäkringen måste därför också kompletteras med ett bostadsrättstillägg – en av de viktigaste delarna när du tecknar hemförsäkring för bostadsrätt. WaterCircles har bostadsrättstillägget inbakat, men hos en del andra behöver du teckna en separat försäkring för detta.

När du tar ett bolån vill din bank att du har en bostadsrättsförsäkring, eftersom bostaden är bankens säkerhet när de beviljar dig lånet. Med ett bolån på exempelvis SEB och Nordea kan du få rabatt på försäkringar hos försäkringsbolag som banken samarbetar med. Detta är något som flera banker erbjuder.

Du vill alltid välja en försäkring som täcker dina behov. Hur mycket är ditt lösöre värt? Vill du ha ersättning vid akut sjukdom och sjukvård under resa? Vilka tilläggsförsäkringar vill du teckna? Fundera på svaret kring dessa frågor innan du tecknar din hemförsäkring.

Skillnad på hem- och bostadsrättsförsäkring

Det finns en väsentlig skillnad på en hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring. Trots att båda omfattar ditt hem, så täcker de olika delar av hemmet. Din hemförsäkring ger ersättning för lösöret – en bostadsrättsförsäkring ger ersättning för skador på bostadsrättens ytskikt.

Hemförsäkring

Med en hemförsäkring får du ett tryggt skydd för ditt lösöre, det vill säga dina ägodelar. Även du själv omfattas av hemförsäkringen. Du kan få ersättning om du exempelvis utsätts för stöld eller överfall, samt om du skulle insjukna under en resa.

Om du saknar en hemförsäkring och skulle drabbas av exempelvis brand, förlorar du inte bara dina ägodelar, utan går även miste om ersättning från försäkringsbolaget. Du kan med andra ord förlora allt du äger.

Bostadsrättsförsäkring

En bostadsrättsförsäkring, eller bostadsrättstillägget till din hemförsäkring, ger ersättning för skador på lägenhetens ytskikt, det vill säga tak, golv, väggar och fast inredning. Om du skulle drabbas av en vattenläcka som skadar själva lägenheten täcks alltså detta av din bostadsrättsförsäkring.

Som boende i bostadsrätt behöver du också teckna en hemförsäkring för även dina lösa ägodelar ska vara försäkrade. Om det är du själv som har orsakat skadorna, krävs det att du har tecknat en allrisk- eller drulleförsäkring för att du ska kunna få ersättning.

Kollektiv bostadsrättsförsäkring

En kollektiv bostadsrättsförening är en försäkring som bostadsrättsföreningar kan teckna för sina medlemmar. Om din förening har tecknat en sådan här försäkring behöver du själv inte teckna en utökad bostadsrättsförsäkring, utan det räcker med din vanliga hemförsäkring.

Vet du inte om din förening har en kollektiv bostadsrättsförsäkring? Om det inte framgår via föreningens hemsida eller intranät, kan du vända dig till styrelsen.

Hemförsäkring bostadsrätt – pris

Priset för en utökad bostadsrättsförsäkring ligger oftast på mellan cirka 20-50 kronor per månad. Priset bestäms bland annat av din bostadsrätt. Du kan dessutom få en kraftig rabatt på cirka 20 % om du samlar flera försäkringar hos samma försäkringsbolag.

Priset på din bostadsrättsförsäkring avgörs framför allt av följande faktorer:

  • Bostadsort. Om du bor i ett lugnt och statistiskt mindre utsatt område sänker det din försäkringskostnad.
  • Bostadsrättens storlek. En större bostadsrätt kostar mer att försäkra än en mindre bostadsrätt.
  • Antal personer. Priset på den del av försäkringen som omfattar bland annat lösöre och reseskydd, påverkas av hur många personer som bor på adressen.
  • Din ålder. Unga har statistiskt sett behövt begära ut ersättning från sin hemförsäkring i större grad. Därför är försäkringen oftast dyrare i yngre åldrar.
  • Självriskbeloppet. Om du väljer ett högre självriskbelopp, behöver du inte betala lika mycket i försäkringspremie.

Andrahandsuthyrning

Den som bor i bostadsrätt kan ofta bli beviljade tillåtelse att hyra ut sin lägenhet i andra hand under en viss period, oftast vid så kallade ”beaktansvärda skäl”. Det kan röra sig om att bostadsrättsinnehavaren vill prova på sambolivet, eller ska plugga/jobba på annan ort.

Vad som gäller vid andrahandsuthyrning står oftast i bostadsrättsföreningens stadgar. Andrahandsuthyrning kräver tillstånd från föreningen och du behöver alltid meddela ditt försäkringsbolag om att du hyr ut i andra hand.

Hyra bostadsrätt i andra hand (hemförsäkring)

Du som hyr en bostadsrätt i andra hand behöver ha en egen hemförsäkring. Du omfattas inte av den försäkring som bostadsrättsinnehavaren har tecknat, eftersom ni inte delar hushåll. För att få ersättning vid händelse av exempelvis stöld eller sjukdom under resa måste du teckna en hemförsäkring.

Däremot omfattas själva bostaden av den bostadsrättsförsäkring, eller bostadsrättstillägg, som lägenhetsinnehavaren har tecknat. Det innebär att du inte behöver teckna en separat försäkring för skador på bostadens ytskikt och fasta inredning.

Hyra ut bostadsrätt i andra hand (hemförsäkring)

När du hyr ut din bostadsrätt i andra hand är det du själv som står ansvarig för att bostaden är försäkrad. En försäkring vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt är A och O. Framför allt är det viktigt att du har tecknat en bostadsrättsförsäkring, eftersom det är den som ger dig ersättning för skador på själva bostaden.

Om du hyr ut din bostad möblerad vill du också att dina möbler ska vara försäkrade. Då behöver du ha en hemförsäkring som täcker ditt lösöre, även om du själv inte bor i bostaden eller är folkbokförd på adressen. Det är också viktigt att den eller de personer som du hyr ut lägenheten till tecknar en egen hemförsäkring. En del försäkringsbolag har särskilda uthyrningsförsäkringar för dig som hyr ut din bostadsrätt.